Van Michaux tot Merckx

Wanneer
  • van 5 maart 2022 tot 27 augustus 2022
Prijs
2,7 euro p.p.
Van Michaux tot Merckx
Van Michaux tot Merckx

Op 5 maart pakt wielermuseum De Velodroom uit met een nieuwe tentoonstelling met als thema “Van Michaux tot Merckx”. Ontdek 30 unieke fietsen uit de opmerkelijke privé collectie van Jan Op de Beeck. Deze collectie toont een mooi overzicht van de technische evolutie van het “stalen ros”. De tentoonstelling loopt tot eind augustus en een bezoek kost 2,7 euro per persoon. Reserveer nu via deze link. 

De tentoonstelling begint met een “Michaux” uit de jaren 1860: deze unieke fiets was nog vrij primitief, maar leek toch al goed op onze huidige moderne fietsen. Al was fietsen op een “Michaux” geen sinecure. De trappers zaten namelijk in het voorwiel en je reed op houten wielen.

Begin 1890 brak de safety-fiets door. Met zijn bijna even grote wielen en kettingaandrijving op het achterwiel is hij het prototype van de moderne fiets. Speciaal voor deze tentoonstelling heeft het wielermuseum een virtuele tour ontwikkeld met de gratis erfgoedapp (erfgoedapp.be)

Deze interactieve toepassing zal het museumbezoek nog  boeiender maken door gebruik van beeld- en tekstmateriaal om de ervaring nog intenser te maken.

Van Michaux tot Merckx
Van Michaux tot Merckx

De Velodroom drukt haar stempel op deze tijdelijke tentoonstelling door enkele unieke wielertruitjes te koppelen aan deze fietsen, van renners of ploegen die met een bepaald model ook effectief hebben gekoerst. Enkele retro affiches maken de tentoonstelling compleet. Nagenieten kan met het gelijknamige boek waarin elke getoonde fiets paginabreed in beeld komt, voorzien van deskundige informatie. 

Tapas Tour De Musette
Tapas Tour De Musette

Vaste collectie

Het uithangbord van het fietsbelevingscentrum blijft de ruime collectie aan wieleritems, met méér dan 1500 wielertruien, 40 fietsen, 3000 boeken en nog zoveel andere fietsschatten. Naast een selectie uit deze collectie, ontdek je in De Velodroom ook de geschiedenis van de lokale wielerhelden en de Boomse velodroombouwersfamilie Apostel-Mampaey, zij bouwden wielerpistes over heel West-Europa.

Combineer je bezoek aan deze tentoonstelling met een hapje en drankje in wielercafé De Musette. Bekijk hier het menu.

Van Michaux tot Merckx
Van Michaux tot Merckx

Praktisch:

Reserveer hier je tijdslot op zaterdag of zondag.

Wil je graag op een andere dag komen? Neem contact op met ons via develodroom@deschorre.be.

Een educatieve rondleiding voor scholen of groepen kan ook geboekt worden. 

 

Organisator
De Velodroom