Over De Schorre

Oude steenbakkerij
Oude steenbakkerij

Een put vol pit

Provinciaal Recreatiedomein De Schorre ligt in het hartje van de Rupelstreek. Het is een recreatieve en groene oase in de stedelijke drukte van Antwerpen, Mechelen en Brussel. Het domein is een oude kleiput en grote delen van De Schorre waren vroeger eigendom van de steenbakkerijen van Verstrepen en van Van Herck. Nu is het een recreatiedomein met mooie vijvers en prachtige natuur waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Ongeveer één derde van het domein wordt ingekleed als natuurzone. Hier vind je de pioniersvegetatie die spontaan gegroeid is nadat de steenbakkers hun activiteiten in de kleiput hebben stopgezet. Een rijke schakering aan vogels, insecten en dieren vinden hier een onderkomen.Twee authentieke kleibaggers aan de vijvers verwijzen nog naar het steenbakkerijverleden. De vijvers en deltahelling zorgen ervoor dat verschillende sportclubs hier hun thuisbasis hebben.  

Het domein werd op 8 december 1986 aangekocht van de gemeente Boom door het Provinciebestuur van Antwerpen. Sindsdien werden in verschillende fasen werken uitgevoerd die De Schorre hebben omgevormd tot een prachtig groen recreatiedomein en een ideale locatie voor feesten, evenementen, meetings en congressen. De oude loods van Verstrepen werd omgebouwd tot het moderne Congrescentrum De Pitte. In hetzelfde gebouw werd ook de onthaal- en verhuurbalie en de administratie ondergebracht. De klimtoren werd sinds 2010 terug in gebruik genomen en helemaal vernieuwd tot een heuse avonturentoren.

Met evenementen als de Spartacus Run, Schorremorrie, Superprestige, Tomorrowland en Putteke Winter, een bruisend congrescentrum en een tiental huissportclubs is het duidelijk: De Schorre is ‘een put vol pit’!