Fietsen

PotjeirKlassiekerGsporters

Sinds 2014 kun je rechtstreeks van De Schorre naar de Rupeldijk wandelen of fietsen via een tunnel onder de Kapelstraat door. Het pad start op de parking aan dienstingang 2 (Kapelstraat, bij Braxgata Hockeyclub) en eindigt aan een gezellig pleintje ter hoogte van de Rupeldijk (Hoek 128A). In 2017 wordt dit plein omgebouwd tot een fietsbelevingspunt, een ontmoetingsplek voor recreatieve fietsers en wielerfanaten. De oude ringoven en andere steenbakkersrelicten worden in de nieuwe plannen doordacht geïntegreerd.

Vanaf juli 2018 kan je er terecht voor info over de fiets-, wandel- en vaarmogelijkheden in de Rupelstreek en het Scheldeland. Je kan er een fiets huren, je elektrische fiets opladen of klein herstel aan je fiets laten uitvoeren. Maar er is nog meer. De wielercollectie van Paul van Bommel krijgt er een vaste stek en vormt het museale decor voor een breed scala aan activiteiten: boekvoorstellingen, (fiets)reisverhalen, filmvoorstellingen, signeersessies. Misschien kan je er zelfs de Tour live op groot scherm volgen.

Op lange termijn wil de provincie Antwerpen dit fietsbelevingspunt nog een stapje hoger tillen. De realisatie van het fietsbelevingspunt kadert namelijk binnen het project ‘Blauwe Halte Rupel’, een multimodaal overstappunt waarbij beleving op en langs het water centraal staat. Op termijn wil de provincie Antwerpen het fietsbelevingspunt connecteren met de steiger aan de kaai van Boom waar wandelaars en fietsers naadloos kunnen overstappen van het ene vervoersmiddel naar het andere (te voet, met de fiets, de boot of het openbaar vervoer).