Den Boom in met kanker!

publish date
18.02.2022
1000km kotk
De 1000 km voor Kom op tegen Kanker 2019

Op donderdag 26 mei 2022, tijdens het hemelvaartweekend, strijken enkele duizenden fietsers en supporters neer in Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom. Gemeente Boom is namelijk uitgekozen als een van de middagsteden van de 11de editie van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker. Een hele eer voor Boom, De Schorre en Provincie Antwerpen, die trots zijn om op deze manier mee te helpen in de strijd tegen kanker. Meer info over het programma kan je vinden op www.deschorre.be en www.boom.be.

De Schorre is al enkele jaren nauw verbonden met Kom op tegen Kanker, door een passage van de 1000 km door het domein in 2018, de organisatie van de 100km-run in 2019 en Lichtpuntjes tegen Kanker in 2020 en 2021.

Ook staat fietsbeleving als één van de speerpunten centraal in het domein met een uniek wielermuseum De Velodroom, het wielercafé De Musette, een uitdagend mountainbikeparcours en Bike Park en verschillende wielerevenementen.  

1000km kotk
De 1000 km voor Kom op tegen Kanker 2019

Programma op 26 mei

Om de moedige fietsers een hart onder de riem te steken, willen we zoveel mogelijk supporters naar provinciaal domein De Schorre lokken en zorgen dat het evenementendorp op de Deltaweide één groot feest wordt. Hiervoor wordt een heus kinderdorp ingericht met o.a. gekke fietsen en volksspelen. Studio 100 stuurt haar favorietjes ook naar het evenementendorp: kan jij Maya de Bij en Bumba vinden? Verder wordt gezorgd voor sfeer en muziek met een DJ-set van DJ Mario, de new-folk-rock band Stereomoon zweept je op en Steve Tielens maakt van het evenementendorp één grote polonaise. Bekijk het volledige programma binnenkort op deze pagina. 

Een warme oproep naar Bomenaars en buren

Tijdens de 1000 km moeten de middagsteden ook een zo warm mogelijke erehaag vormen om de renners welkom te heten. Boom is van plan om met de titel van de warmste erehaag te gaan lopen dit jaar. We zijn volop op zoek naar verenigingen die de temperatuur in de erehaag zullen doen stijgen. We gaan ervoor, wij weten dat onze Bomenaars een warm hart hebben en zullen dat ook laten zien.

Iedereen die in Boom naar school gaat, lid is van een vereniging in Boom of in de buurt, of gewoon in de buurt vertoeft, is welkom om mee te komen helpen, te feesten of voor animatie te zorgen. Spreekt dit mooie goede doel je aan, en wil je helpen met jouw vereniging, laat het alvast weten aan info@boom.be. Via de website van De Schorre en via www.de1000km.be kan je je kandidaat stellen als vrijwilliger. 

1000km kotk
De 1000 km voor Kom op tegen Kanker 2019

Opzet van De 1000 km voor Kom op tegen Kanker

De 1000 km is een fietsvierdaagse. De totale afstand wordt onderverdeeld in acht etappes van 125 km, dus twee etappes per dag. Die etappes worden gereden in peloton, en telkens rijdt één lid van het team een etappe. Elk team bestaat uit minimum één fietser (die dan de volle 1000 km fietst) en maximum acht fietsers (die dan elk een etappe van 125 km fietsen).

De deelnemers gaan niet alleen de baan op, maar rijden in peloton, volledig afgeschermd van het verkeer. Voor iedereen is er een gepaste snelheid, met pelotons die aan 24, 27 of 30 km/u rijden. Flanders Classics, organisator van onder meer de Ronde van Vlaanderen, heeft de praktische organisatie in handen.

Deelnemende teams dienen een bedrag van 5500 euro in te zamelen om te mogen starten. De netto-opbrengst van het evenement, in 2019 5,7 miljoen euro, gaat naar klinisch onderzoek (d.i. onderzoek waarbij behandelingen of geneesmiddelen worden getest bij patiënten) dat een directe meerwaarde biedt voor de 

behandeling van de kankerpatiënt én waarvoor er onvoldoende interesse is bij de industrie. Of bij onderzoek naar de behandeling van zeldzame kankers, waar het aantal patiënten vaak te klein is om commercieel interessant te zijn. 

Zoals elk jaar steunt de 1000 km dus onderzoek dat als doel heeft de overlevingskansen en de levenskwaliteit van de patiënt te verbeteren. 

Meer weten? Ga naar www.de1000km.be.