Wielericoon Rik Van Linden kreeg eretafel tijdens WK Cyclocross

publish date
06.02.2024

Wielercafé De Musette onthulde tijdens het WK Cyclocross een opmerkelijke nieuwe toevoeging aan hun wielericoontafels. Voormalig profrenner Rik alias Kamiel Van Linden onthulde ‘zijn’ tafel in het bijzijn van broer Alex, jarenlang zijn ploegmaat. De tafel is met liefde en vakmanschap vervaardigd door de talenten van de afdeling Houtbewerking van PTS Boom. Deze tafels brengen hulde aan de renners die ons land hebben doen schitteren op het wereldtoneel van het wielrennen. 

De Musette, het wielercafé van Provinciaal Recreatiedomein De Schorre, werkt aan een eigen hall of fame met Vlaamse wielerlegenden. De wielrenners worden daarbij geëerd met een eigen wielericoontafel. Ellen Van Loy, Ludo Peeters, Jolien D’Hoore, Nico Mattan huldigden deze zomer reeds hun eretafel in. Tijdens het WK Cyclocross was het de beurt aan icoon Rik Van Linden. ‘Kamiel’ Van Linden is een generatiegenoot van Eddy Merckx – een ander icoon – en won maar liefst 596 koersen waaronder 15 etappes in de 3 grote ronden zoals de Ronde van Frankrijk. In 1975 versloeg hij zo de Kannibaal en won de groene trui.

Rik Van Linden: “Het is een eer om als het ware mee te tafelen met andere Flandriens zoals Eddy Merckx, Rik van Looy, Ludo Peeters maar ook renners uit de jongere generaties zoals Eddy Planckaert, Tom Boonen, Wout Van Aert en niet te vergeten Flandriennes zoals Lotte Koppecky en Ellen Van Loy. Mijn leven heeft in het teken van fietsen gestaan, ook na de koers, en het is fijn om op deze manier deze levenspassie met de mensen te delen.”

Rik Van Linden met wielericoontafel
Rik Van Linden met wielericoontafel

Een staaltje vakmanschap van de leerlingen van PTS Boom

Het idee van de tafels ontstond in De Musette, maar de uitvoering gebeurde door de leerkrachten en leerlingen van de afdeling Houtbewerking van PTS Boom. Dit is een prachtig voorbeeld van een samenwerking tussen twee entiteiten van Provincie Antwerpen die mekaar op deze manier versterken. Bovendien past deze opdracht geheel binnen de visie van het Provinciaal Onderwijs Antwerpen. Niet alleen investeert Provincie Antwerpen fors in moderne apparatuur en infrastructuur, zoals de nieuwe houtateliers in PTS Boom, maar probeert zij de leerlingen met samenwerkingen met bedrijven en externe organisaties al voor te bereiden op het professioneel leven. De leerkrachten spelen hierin een cruciale rol want zij dragen belangrijke attitudes en vaardigheden zoals creativiteit, inzet en fierheid uit naar zowel naar onze leerlingen als de buitenwereld. En dat merk je ook hier in dit project.

De leerkrachten van de afdeling houtbewerking konden deze zomer hun nieuwe lasermachine uittesten, met deze unieke tafels als resultaat. De leerlingen werden betrokken bij de afwerking en installatie. Zulke opdrachten overschrijden het schoolse kader waardoor de leerlingen nog meer gemotiveerd zijn om te voldoen aan de gestelde eisen en onderzoek te doen naar het gebruik van nieuwe materialen zoals de epoxyharsen die gebruikt zijn om de tekeningen te beschermen.

Ellen Van Loy met wielericoontafel
Ellen Van Loy met wielericoontafel

Aan tafel met je wielerheld

Wil jij de tafels graag in het echt bewonderen? Sinds eind augustus hebben we de openingsuren van De Musette uitgebreid om aan de vraag van de bezoekers tegemoet te komen. Zo kan je nu van woensdag tot en met zondag terecht in ons sfeervol wielercafé. Je kan ook elke derde zondag van de maand smullen van een uitgebreid ontbijtbuffet.

Voor echte wielerfans

Naast Wielercafé De Musette  kunnen wielerfans ook terecht in het wielermuseum De Velodroom, gelegen naast het wielercafé. Daar loopt nog tot eind maart de tentoonstelling “Koersvrouw” met o.a. Ellen Van Loy als ambassadrice.
Ook de podcast “Koerstrui” is nog steeds gratis te beluisteren via Apple Podcast en Spotify en te bekijken via Youtube. In “Koerstrui” gaat Ruben Van Gucht het gesprek aan met verschillende bekende namen uit de wielerwereld. De centrale gast kiest zijn/haar 3 favoriete koerstruien uit de collectie van De Velodroom en de verhalen volgen automatisch. De podcast werd al meer dan 50.000 keer beluisterd en bekeken.