Wandeling van het jaar 2021

publish date
20.09.2021
Steenbakkerstunnels Herontdekt
Steenbakkerstunnels herontdekt

Van kleiput tot graffitikunst

‘Steenbakkerstunnels herontdekt’ in Boom, Niel en Rumst verkozen tot wandeling van het jaar

Industrieel erfgoed zoals je dat nergens in Vlaanderen vindt. Maar ook natuur, graffitikunst, magische trollen en karaktervolle horeca. Samen ‘Steenbakkerstunnels herontdekt’ in Boom, Niel en Rumst. Door wandelaars verkozen tot wandeling van het jaar in de wedstrijd van Toerisme Provincie Antwerpen. Een boeiende wandelroute en verrassende daguitstap in Scheldeland in één.

Bijna 4000 wandelaars brachten hun stem uit in de wedstrijd Wandeling van het jaar. Met dit initiatief zet Toerisme Provincie Antwerpen het sterke en gevarieerde wandelaanbod in de kijker. ‘Steenbakkerstunnels herontdekt’ in Boom, Niel en Rumst - een inzending van Toerisme Rupelstreek vzw - haalde het voor de kandidaten uit Kasterlee, Ravels (2), Mol, Edegem, Willebroek en Baarle.

Rupelstreek vroeger

De erfenis van de baksteennijverheid is omnipresent in de Rupelstreek en de kersverse wandeling van het jaar: van droogloodsen over schoorstenen tot het beschermde dorpsgezicht Noeveren. Je stapt ook langs een vijftiental tunnels, die ooit de kleiputten met de machinehal en de ovens bij de Rupel verbonden.

Drie steenbakkerijmusea - ’t Geleeg, EMABB en Rupelklei - maken het harde labeur en arbeidersleven tastbaar. In de steenbakkersdorpen nemen infoborden met foto’s je mee terug in de tijd. En het nautisch erfgoed krijgt een tweede leven op de intussen heerlijk rustige Rupeloevers.

… en vandaag

De wandeling ‘Steenbakkerstunnels herontdekt’ toont ook de Rupelstreek van nu. Heel wat kleiputten ondergingen een spectaculaire metamorfose. Zo bots je in Provinciaal Recreatiedomein De Schorre - het decor voor Tomorrowland - op de gigantische trollen van de Deense kunstenaar Thomas Dambo. In Walenhoek, bekend om zijn fotogenieke vijvers, krijgt de jonge natuur volop kansen.

De straatkunstenaars van Yellow Brick Road geven de grijze fabrieksmuren kleur. En sympathieke horecazaken als ’t Steencaycken, Natuur.huis de Paardenstal of Café De Koophandel combineren karakter en sfeer.

Una & Jeuris
Una & Jeuris door Thomas Dambo

Verrassende daguitstap

Kortom, een wandeling door 400 jaar Rupelstreek, inclusief voorproefje van de toekomst: in Noeveren werken Kempens Landschap, de gemeente Boom en vzw EMABB aan een ambitieus restauratieproject én een toeristische onthaalpoort. Net dat erfgoed en de bijbehorende verhalen maken van deze wandeling een topper. Het publiek koos ditmaal niet voor een natuurwandeling maar een boeiende ontdekkingstocht met veel verrassende extraatjes. Daarom één advies: trek een hele dag uit en combineer de twee lussen met een plezant of ontspannend intermezzo in De Schorre. Hopelijk inspireert deze titel heel wat Vlamingen om het steenbakkerijverleden van de Rupelstreek te komen beleven.

PRAKTISCHE INFO

‘Steenbakkerstunnels herontdekt’ doorkruist Boom, Niel en Rumst.

Vertrek: parking 1 van Provinciaal recreatiedomein De Schorre, Schommelei 1, 2850 Boom (bij KP 102)

Het volledige traject is 17 km lang.

Je verkort de wandeling of splitst ze op in twee lussen (6,7 en 10,3 km) bij KP 100.

Je volgt de rechthoekige rood-witte borden van wandelknooppuntennetwerk Rivierenland.

Je stapt afwisselend langs verharde en onverharde paden.

Meer details, trajectinfo en download brochure op https://www.scheldeland.be/steenbakkerstunnels-herontdekt.