Werken in De Schorre

publish date
17.06.2024

De Schorre bouwt aan de toekomst!

Bezoekers die recent ons domein bezochten, konden het al met hun eigen ogen zien: er wordt gewerkt in De Schorre.

We maken enkele aanpassingen die beleving voor de bezoekers faciliteren, opbouw voor evenementen vergemakkelijken én daarbovenop het evenwicht tussen functionaliteit en groen bewaken.

Benieuwd naar de plannen? Hieronder vind je een mooi overzicht van de werken op het domein.

1. Nieuwe bruggen

bruggen golf
toekomstbeeld bruggen golf

De twee houten bruggen die het minigolf-eiland toegang gaven, waren aan vervanging toe. Ze waren bijna 30 jaar oud en voldeden niet meer aan de huidige veiligheidsnormen. In hun plaats komen er twee nieuwe, draagkrachtige exemplaren zodat het eiland steeds bereikbaar is voor zowel bezoekers als hulpdiensten.

De nieuwe fiets- en voetgangersbrug langs het congrescentrum wordt vervaardigd uit een staalstructuur en afgewerkt met een houten dekvloer.

De nieuwe brug langs het rond punt krijgt eveneens een staalstructuur die wordt afgewerkt met een gekasseid wegdek tussen grasbermen. Omwille van het integrale toegankelijkheid loopcomfort is centraal een loopspoor in beton voorzien. Het frivool patroon harmonieert met het schiereiland.

2. Libellenplein

libellenplein
toekomstbeeld libellenplein

Het Libelleneiland wordt omgevormd tot een zuidelijk gericht lovertheater tussen de 2 vijvers. De tent en de verharding eronder worden vervangen door een boomweide met Zomereik en Winterlinde. Ook het reliëf krijgt wat meer niveauverschil met aan de ene kant een hoge oever en aan de andere kant een lage oever.

Het centrale pad wordt integraal toegankelijk en leidt naar een vlakke houten vissteiger aan een oever met riet.

Hazelaar, Lijsterbes, Meidoorn, Gelderse roos en Brem begroeien nieuwe houtwallen. Gewone beuk op de top wisselt er af met Zwarte els langs de waterkant. Deze heemplanten beschutten de boomweide vanaf de ontsluitingsweg naar de OneWorld Brug.

Zitbanken in gepolijst beton bieden extra rustpunten aan deze bijzondere plek voor vrijetijdsbeleving die u trakteert op een aangenaam microklimaat.

Andere werken die afgerond werden

Het Nest (afgerond in mei 2024)

Finale fase aanleg het NEST

De grootste werken eerst! Deze kleinere put in De Schorre genaamd 'Het Nest' krijgt een facelift en wordt verder afgewerkt.

Het recreatieve Nest wordt een verdiept gelegen plein tussen grasheuvels en houtwallen. Onderaan de put maakt de drassige ondergrond plaats voor een Urban Sports Zone. 

Eerst begint men met infrastructuurwerken die de Urban Sports Zone vervolledigen en een efficiëntere opbouw van events zullen faciliteren. Vervolgens worden de beplantingen aangebracht om van het Nest een groene oase te maken. 

Deze groene oase zal bestaan uit een moeras dat de zone omarmt, gelegen tussen weelderige grasheuvels en een achterliggend Eiken-berkenbos.

Recreatie-eiland (afgerond  in 2023)

Harbour House foto

Recht voor De Pitte, over de minigolf, ligt momenteel een landtong die de vijver inloopt.

Dit drassige schiereiland ontving voorheen, naast de occasionele gans, weinig bezoekers. Enkele margrietjes groeiden her en der, maar uitzonderlijk biodivers was het er niet.

Daar wordt nu wat aan veranderd. Milieuvriendelijke oevers maken plaats voor verscheidene nieuwe plantensoorten. Ook beperkte, maar zeer fraaie kassei- en betonvormen maken het stukje land handig toegankelijk.

 

Botanique (afgerond in 2023)

Het strandje

Tot slot krijgt het oude strandje langs de One-World-brug ook een nieuwe invulling.

Maar liefst 19 plantenkuipen van verschillende hoogtes worden terrasvormig rond een knusse boomweide opgesteld.

Het knappe ontwerp creëert ruimte om tot rust te komen, met veel fijne zitgelegenheid. Tijdens evenementen kan deze plek ook dienen voor festivalbeleving.

Ook hier wordt een gevarieerd aanbod aan planten voorzien om zowel fauna als flora dat nodige duwtje in de rug te geven.

Het huidige strandzand wordt verplaatst naar de vijveroever. De verhoging van deze laatste zorgt voor extra buffercapaciteit van onze vijvers waardoor 13 000 kubieke meter oppervlaktewater voor hergebruik kan worden ingezet.